Кабінет міністрів України скасовує ліцензування будівельних компаній

18 березня 2020 року набрали чинності дві Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2020 року №218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін в деякі постанови Кабінету Міністрів України» та №219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №218 ліквідована Державна архітектурно-будівельна інспекція та утворено центральний орган виконавчої влади – Державна сервісна служба містобудування України.

Постановою Кабінету Міністрів України №219 від 13 березня 2020 року утворено два центральних органи виконавчої влади: Державну інспекцію містобудування України (ДІМУ) і Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні України.

Також зазначеною Постановою Кабінету Міністрів України скасовано порядки ліцензування у сфері архітектури та будівництва, а саме визнано такими, що втратили чинність:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 року №1396 «Про ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури».
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 22 жовтня 2008 року № 941 «Про внесення змін до Порядку ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві».
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 30 березня 2016 р. № 256 «Деякі питання ліцензування будівництва об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками)».
  • та ще низьку Постанов Кабінету Міністрів України, що регулюють питання ліцензування у сфері архітектури та будівництва.

Крім цього, Постановою Кабінету Міністрів України №219 також внесено зміни до Положення про Міністерстві розвитку громад і територій України (затверджене Положенням Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2014 року №197), згідно з яким тепер Мінрегіон приймає рішення про призупинення, поновлення дії та анулювання ліцензій.

⭕️ З цього випливає, що з 18.03.2020 року видача нових ліцензій у сфері архітектури та будівництва стала неможливою. Питання про призупинення, поновлення дії та анулювання ліцензій віднесено до повноважень Мінрегіону!

Чому відміняють ліцензування будівельних компаній?

За словами прем’єр-міністра ця норма ніколи не працювала. Більшість компаній, які представлені на вітчизняному будівельному ринку — це пустушки.

Сучасний будівельний ринок містить безліч негативних моментів. Видача ліцензій супроводжується безвідповідальністю органів які видають ліцензії та корупційністю.

Коли будівельні компанії ліцензуються, немає можливості оцінити найважливіше — хто буде працювати і для чого ця компанія створена. Усі учасники ринку сьогодні знають, що більшість фірм отримали ліцензії за формальними ознаками. І з допомогою отриманих ліцензій мають величезну можливість проводити неправомірні дії. А це означає, що подібні компанії лише шкодять вітчизняної будівельної галузі.

Нехай багато людей і не знають, що таке ліцензія, але з будівництвом, або «його плодами» знаком абсолютно кожен. І не дивно, чому громадськість особливо хвилює безпека побудованих об’єктів.

А що ж зараз відбувається в ліцензуванні підприємств на здійснення будівельної діяльності?

Почнемо з отримання ліцензії.

Будь-яке підприємство, яке займається будівництвом, повинно було отримати ліцензію на цей вид діяльності.

Отримання ліцензії на будь-який вид будівельної діяльності передбачало:

  • наявність грамотних фахівців, здатних керувати процесом, а також знати технології будівництва;
  • наявність кваліфікованих робітників тих спеціальностей, за якими запитується ліцензія;
  • матеріальну базу з необхідною технікою і інструментом.

Це лише основні моменти.

А на справді, де ж у нового підприємства усі перераховані вище умови? Й база? Й фахівці? Й робітники?

Це блеф-виконання усіх пунктів для знову організованого підприємства! У кращому випадку це буде група ентузіастів з пару, трійку людини, так і деяка техніка.

Це зрозуміло усім, в тому числі і органу який надає ліцензії.

Останнім часом, Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) почала масово відбирати ліцензії у будівельних компаній. Багатьом будівництвах загрожує зупинка. А можуть постраждати прості українці, які вклали гроші в будівництво свого майбутнього житла.

Але все нові і нові підприємства отримували будівельні ліцензії. По цій «схемі» жирувало величезна кількість фірм-посередників, які докладали свої послуги по прискоренню процесу ліцензування. Вони пропонували все, що необхідно: кваліфікованих робітників, грамотних інженерів-будівельників, які мають курси підвищення кваліфікації, технарів зі всілякими допусками. Ці фірми працювали не як кадрові агентства, вони надавали тільки документи. Так-так, тільки документи всіх цих фахівців. Можна назвати- “мертві душі”. Тільки в іншій формі. Живі люди працюють собі, кожен на своєму підприємстві і багато хто навіть не знає, що їх приймають на роботу в різні будівельні організації, то звільняють…

Що стосується матеріальної бази? І тут фірми, що надають послуги з ліцензування мають свої документи на техніку, будівлі та споруди. На усю матеріальну базу треба лише укласти договір оренди з власником. А ліцензійні вимоги дозволяють це зробити.

А тепер давайте уявимо – Ліцензується підприємство, яке не має ні фахівців, ні робітників, ні будівельної бази, ні техніки! Що вони налаштують?

А як Вам реклама- «У Вас немає часу на оформлення ліцензій, ми пропонуємо придбати готову фірму з ліцензією»?

Виходить, не треба мати нічого для здійснення будівельної діяльності. Май тільки гроші і купуй готове підприємство.

Ось такий порочне коло в ліцензуванні!

Я не хочу огульно говорити про всі будівельні організації. Але більшість підприємств йдуть по цьому порочному колі, віддають величезні гроші фірмам і чиновникам. Так чи варто все це зберігати? Чи потрібно за це чіплятися?

Що пропонується натомість ліцензування?

Замість ліцензування уряд вводить сертифікацію відповідального виконавця робіт.

Також уряд посилює персональну відповідальність виконробів, до майнової та кримінальної.

У кожного забудовника буде відповідальна особа з сертифікатом, який електронним підписом буде завіряти документи.

-“Це буде конкретна людина, який несе майнову та кримінальну відповідальність. Він сертифікується, наявність такого сертифіката у компанії дає їй можливість займатися будівництвом. Така людина своїм електронним підписом буде брати на себе особисту відповідальність. Це поліпшить якість роботи забудовників”, — заявив прем’єр.

Visits: 553